Hoida kitaraasi
Kun huomioit alla luetellut perusohjeet kitaran hoidosta, voit pitää soittimesi paremmassa kunnossa.
- Vaihda kielet riittävän usein. Kielet kuluvat soittaessa ja niihin kertyy likaa, jolloin kieli ei enää värähtele normaalisti. Soundi kuoleutuu, kitara alkaa kuulostaa epävireiseltä ja saattaa kuulua ylimääräisiä särinöitä.
- Muista vaihtaa aika ajoin koko kielisetti uusiin, ei ainoastaan vain niitä muutamaa, jotka aina katkeavat.
- Käytä samaa kielisettiä, mille kitarasi on säädetty (paksuus ja myös kielimerkki täytyy olla samat), jos et halua säätää/säädättää kitaraasi uudelle kielisetille.
- Koska useimmat kitarat on tehty puusta, ne reagoivat ilman kosteuden ja lämpötilan vaihteluihin. Sähkökitaroissa tämä näkyy lähinnä kaulan ”elämisenä”.
- Talven lähestyessä ilman kosteus pienenee ja kaularautaa joutuu kiristämään (puu kuivuu). Myös nauhojenpäät alkavat tuntua terävinä, koska otelauta kuivuu ja kutistuu hieman.
- Kesän kynnyksellä taas kosteus lisääntyy ja kaularautaa joutuu yleensä löysäämään. Muutokset ovat tietysti yksilökohtaisia. Pääsääntöisesti uusi kitara elää enemmän kuin jo iäkkäämpi soitin.
Akustista kitaraa varten kannattaa hankkia talven kuivia hetkiä varten kova laukku ja ääniaukkoon asennettava kostutin. Näillä investoinneilla estetään yleinen kannen halkeaminen ja koko kitaraa pysyy paremmin soittokunnossa talven kuivuudesta huolimatta.
Seinälle asennettava kosteusmittarikin on järkevä hankinta: kun ilman suhteellinen kosteus putoaa alle 35%, on syytä ryhtyä käyttämään kostutinta.
Voitte olla yhteydessä minuun kun tarvitsette ammattilaisen apua huollossa.